1 MayısDemokrasi ve SolPolitikaToplum ve Siyaset
Trend

CHP İstanbul Milletvekili Doç. Dr. Yunus Emre 1 Mayıs’ta İVME için yazdı

1 Mayıs hem ülkemiz emek tarihi için hem demokrasi tarihi için özel bir gün. Çünkü uzun bir süre Türkiye’de işçi sınıfı mücadelesi sosyal bir mücadele olmanın yanında bir demokrasi mücadelesiydi. İşçiler kendi haklarını talep etmenin yanında ülkenin topyekün demokratikleşmesini de talep ediyordu. 1960’lı ve 1970’li yıllarda bu iki mücadele birlikte gelişti. Bu dönemde Türkiye’de demokratikleşme yolunda atılan adımlar işçilerin de toplumsal konumunda iyileşmeleri beraberinde getirdi. Buna karşılık 12 Eylül karanlığı da hem Türkiye’yi demokrasiden uzaklaştırdı hem de işçilerin başta örgütlenme ve grev hakları olmak üzere haklarını elinden aldı. Tabii 12 Eylül’ün baskıcı uygulamalarına 1 Mayıs Bayramının yasaklanması da dahildi. İşçiler bayramlarını, haklarını ve demokrasiyi eş zamanlı kaybetti. Ama ciddi gerilemeler de olsa işçiler bayramlarını, haklarını ve demokrasiyi geri kazanmak için mücadele etti. Yıllar içinde Büyük Madenci Yürüyüşü, Tekel Direnişi gibi ani parlamalar olmakla birlikte 12 Eylül’de kaybedilenler geri kazanılamadı. 

Bugün Türkiye’de demokrasi sorunu daha da yakıcı hale geldi. İşçi haklarında gerileme de bütün hızıyla devam ediyor. Çalışma hayatı daha da güvencesizleşti. Sendikalaşmanın önünde ciddi engeller var. Grev hakkı kullanılamıyor. İşçiler bayramlarını özgürce kutlayamıyor. Türkiye’nin üzerindeki karanlık koyulaşmaya devam ediyor. 

Ama tarih meleğinin bize gösterdiği bir şey var. Mücadele edenler asla yenilmiyor. İşçi haklarını bastıran, eşitsizlikleri arttıran düzen aslında bir düzen olmaktan çıkıyor. Bir zulüm vasıtası haline geliyor. Kulağımızı kabarttık işçilerin gür sesini bekliyoruz. İşçiler önce bayramlarını geri kurtaracak, demokrasinin yeniden inşasına katkı verecek ve haklarını kazanacak. Başka türlüsü mümkün değil. “Karanlığın en koyu olduğu an, aydınlığın en yakın olduğu zamandır” sözünü hatırlamak gerekiyor. 

Bütün sorunların çözümünün mücadelede ve insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasi için mücadelede olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Türkiye’nin bütün sorunları bugün demokrasiyle ilgilidir. İşçi sınıfının bugün için temel sorunu da kökeninde bir demokrasi sorunudur. Nazım Usta’nın eşsiz betimlemesiyle ifade edelim:

dolaşacaktır elini kolunu sallaya sallaya, 

dolaşacaktır en şanlı elbisesiyle: işçi tulumuyla,

bu güzelim memlekette hürriyet.

Evet o günler gelecek dostlar. Bu karanlık bitecek. İşçi tulumuyla yani en güzel elbisesiyle hürriyet bu güzelim memlekette dolaşacak.

Yunus Emre, Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi, İstanbul Milletvekili

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu