Demokrasi ve SolDünya

Atina Deklarasyonu, 13 Mayıs 2022

İlerici Enternasyonel, DiEM25, MeRA25 adına Jeremy Corbyn, Ece Temelkuran & Yanis Varoufakis tarafından yazılan metnin Türkçe çevirisidir.
Çeviren: Aybike Mergen

Ukrayna’ya karşı açılan savaş hem savaşın mağdurlarına destek olmamızı hem de yeni bir Bağlantısızlar Hareketi gerektiriyor.


• Bizler işgale uğrayan, yerinden yurdundan edilen herkesin yanında olduğumuz gibi, Ukrayna halkının yanındayız.
• Derhal ateşkes ilan edilmesini, Rus güçlerinin geri çekilmesini ve Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya garantörlüğünde ve Birleşmiş Milletler çatısı altında kapsamlı bir Barış Antlaşması talep ediyoruz.
• Uluslararası hukuka ve tüm sığınmacılara saygı duyulmasını istiyoruz. Etnik köken ve din gibi faktörlerden bağımsız olarak sığınmacıların hakları korunmalı ve güvenlikleri sağlanmalıdır.
• Dünyanın azgın bir militarizm, hiper-modern kitle imha silahlarına ve yeni bir Soğuk Savaşa yatırım yapan bloklara bölünmesini kabul etmiyoruz.
• İnanıyoruz ki kalıcı bir barış ancak tüm askeri blokların ortadan kalkması ile oluşabilir. Bu blokların yerine gerilimleri azaltan, özgürlükleri genişleten, fakirlikle mücadele eden, sömürüyü azaltan, sosyal ve çevre adaletini hedefleyen ve ülkelerin diğer ülkeleri baskı ve hakimiyet altına almasını engelleyen kapsayıcı bir uluslararası güvenlik çerçevesi yaratılmalıdır.


Bu düşüncelerle, dünyanın her yerindeki demokratları güçlerini bu yeni Bağlantısızlar Hareketi üzerinden birleştirmeye çağırıyoruz. Bu bağlamda, tarafsız, demokratik ve egemen halkların birlikte çalışmasını kalıcı barışa, çevre felaketinin engellenmesine ve gelecek nesile refahın evrensel olarak paylaşılabildiği bir dünya bırakmanın tek yolu olarak görüyoruz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu